پیامدهای پیگیری دو ساله در زوج درمانی متمرکز بر هیجان
بررسی رضایت و دلبستگی از رابطه
TWO-YEAR FOLLOW-UP OUTCOMES IN EMOTIONALLY FOCUSED COUPLE
THERAPY: AN INVESTIGATION OF RELATIONSHIP SATISFACTION AND ATTACHMENT
نتایج: یک الگوی رشد قابل توجه را تایید کرد که نشان دهنده بهبودی در رابطه است. رضایت زناشویی و دلبستگی ایمن افزایش و کاهش دلبستگی ناایمن و کاهش اجتناب در طول دوره درمان و در طول پیگیری را شاهد بودیم. این یافته ها، از این فرض حمایت میکند که EFT به زوجهای دارای مشکل کمک میکند تا رابطهی پایداری ایجاد کنند، رضایت از رابطه و تغییر دلبستگی ناایمن را سبب میشود.
در پژوهش حاضر، بهبود رضایت از رابطه جلسه به جلسه گزارش شد و همچنین، کاهش دلبستگی اضطرابی، نرم شدن فرد سرزنش کننده و
بهبود رضایت از رابطه، نشان می دهد که EFT در درمان دلبستگی ناایمن موثر است.
تصور می شود که تغییر از طریق ایجاد پیوندهای دلبستگی ایمن هنگامی که زوج ها نیازهای دلبستگی اساسی را کشف و بیان می کنند، صورت گرفته باشد. الگوهای تعاملی جدید در جایی که زوجین تشویق می شوند نیازهای خود رابیان کنند، بوجود میآید و به ماندگاری رابطه کمک میکند.
روش:
زوجین علاقه مند از طریق آگهی در روزنامه مطلع شدند. ابتدا از طریق تلفن مصاحبه شدند. سپس آنها برای یک جلسه تحقیقات اولیه دعوت شدند صلاحیت نهایی خود را تأیید کرده و رضایت آنها برای شرکت در پژوهش جلب شد. هر دو زوج باید حضور داشته باشند. بین 25 تا 65 سال و حداقل 1 سال با هم زندگی کرده و دگرجنسگرا باشند. ميانگين نمره رضايت از رابطه زوجين بايد به صورت ضعیف طبقه بندي شده باشد ( با استفاده از مقیاس تنظیم دیادیک) (Spanier, 1976)
زوجین باید حداقل در یک خرده مقیاس (اضطراب یا اجتناب) به عنوان دلبسته ناایمن نمره دهی میشدند.
اگر یکی از زوجها به بیماری روانی، در معرض خطر فعلی سوء مصرف الکل یا مواد مخدر تفریحی بود، یا دارای سابقه سوء استفاده جنسی یا خشونت خانگی فعال، به دلیل تأثیری که این مسائل بر درمان میگذارند، وارد پژوهش نمیشدند
نه تنها تغییرات را در یک مقطع زمانی خاص بررسی (میزان تغییر)، بلکه چگونگی تکامل این تغییر در طول زمان (نرخ تغییر) نیز بررسی شد.
علاوه بر این، در مطالعه حاضر، رضایت از رابطه و دلبستگی از قبل از درمان مدلسازی شد. پس از درمان و چهار نقطه زمانی پیگیری (6، 12، 18 و 24 ماه پس از پایان درمان) با استفاده از مدلسازی خطی سلسله مراتبی (HLM) بررسی و پیگیری شد.
جامعه نمونه اولیه شامل 32 زوج دگرجنس گرای مضطرب بود که برای حداقل ۱ سال با هم زندگی می کردند. در مجموع 28 زوج از نمونه اصلی 32 زوج موافقت کرد که در مرحله پیگیری مطالعه شرکت کند. در مجموع 18 زوج در جلسه پایانی 2 ساله شرکت کردند نقطه زمانی و تکلیف تعامل مشاهده شده را تکمیل کردند.
میانگین سنی شرکت کنندگان 44.1 (SD = 6.7) و 45.3 (SD = 8.2) بترتیب، برای زنان و مردان بود.
نمونهها، عمدتا سفیدپوست، تحصیلکرده و با ثبات از نظر مالی بودند.
فرایند تغییر:
مرحله اول شامل تنش زدایی از چرخه های منفی از طریق اکتشاف و بیان نیازهای وابستگی برآورده نشده .
بر اساس تئوری EFT، زمانی که زوجین درکی از خود به دست می آورند، قادرند چرخه ی منفی را به عنوان نیروی مخرب در رابطه درک کنند.
مرحله دوم شامل بازسازی تعاملات دلبستگی است که به موجب آن درمانگر، زوجین را تشویق می کند تا به احساس دلبستگی یکدیگر پاسخ دهند. در نتیجه الگوهای تعاملی جدید را پرورش می دهد زوجینی که قبلاً از رابطه کنار کشیده اند تشویق می شوند به رابطه بازگردند.
سومین مرحله شامل یکپارچه سازی و ادغام است. در این مرحله، زوجین تشویق می شوند الگوهای تعاملی جدید خود را برای رسیدگی به نگرانی های روابط و منابع تعارض، تمرین کنند.
نتیجه مطالعه ی حاضر شواهدی برای فرضیه نظری EFT ارائه میکند که در طول درمان با eft دلبستگی اضطرابی کاهش پیدا میکند. رفتارهای دلبستگی ایمن و عملکرد رابطه بهبود پیدا میکند. و حتی ممکن است در سال های بعد از درمان به بهبود ادامه دهد و تغییر دلبستگی به حالت قبل از درمان، نادر است. Eft میتواند باعث تغییر فوری و پایدار در شکل دلبستگی شود که به نوبه خود باعث بهبود رابطه ی زوجین میشود.
Journal of Marital and family therapy
2017
Stephanie A. Wiebe
University of Ottawa, The Ottawa Hospital
Centre for Excellence in Emotionally Focused Therapy
Susan M. Johnson
University of Ottawa, Centre for Excellence in Emotionally Focused Therapy
Marie-France Lafontaine
University of Ottawa
Melissa Burgess Moser
Mount Allison University Emmrys, Dawe, Parlee Group
Tracy L. Dalgleish
reenbelt Family Health Team, The Centre for Interpersonal Relationships
Giorgio A. Tasca
University of Ottawa, The Ottawa Hospital
ANDRE DESSAULLES AND SUSAN M. JOHNSON
School of Psychology, University of Ottawa
WAYNE H. DENTON
Department of Psychiatry and Behavioral Medicine
Wake Forest University School of Medicine
برای دانلود مقاله اصلی به زبان انگلیسی رو فایل موردنظر کلیک نمایید